Pomoc:Rewert

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

(Przekierowano z Nonsensopedia:Rewert)
Skocz do: nawigacji, szukaj

Rewert – przywrócenie jednej z poprzednich wersji artykułu lub innej strony.

[edytuj] Rewert ręczny

Żmudna i przestarzała technicznie forma rewertu. Używają jej głównie niedoświadczeni użytkownicy, którzy nie mają przydzielonego rewertu automatycznego.

Należy kliknąć na zakładkę Historia edycji, znajdującą się wśród zakładek nad artykułem. Wtedy pojawia się nam lista wszystkich wersji strony. Następnie porównujemy wersje dwóch ostatnich autorów, wybierając wersje do porównania lub klikając na bież. (różnica z wersją bieżącą) lub poprz. (różnica z wersją poprzedzającą obecną).

Jeśli widzimy, że nowa edycja lub kilka kolejnych edycje nadaje się do zrewertowania, wybieramy z listy wersji ostatnią dobrą wersję, edytujemy ją, ignorujemy informację o tym, że to starsza wersja i zapisujemy z opisem zmiany rewert, revert, rev, rv lub innym, zrozumiałym w takim wypadku dla innych.

[edytuj] Anulowanie wersji

W diffach między ostatnią a przedostatnią wersją można użyć linku anuluj. Uwaga: tym sposobem można anulować tylko daną zmianę, a nie wersję ostatniego autora, dlatego zdarza się, że tym sposobem nie anulujemy całego wandalizmu. Po kliknięciu na anuluj pojawi nam się okno edycji z edytowaną przedostatnią wersją oraz automatycznym opisem w rodzaju Anulowano wersję użytkownika $2, po którym możemy dopisać komentarz, jeżeli jest potrzebny. Anulowanie nie zostanie wykonane, jeżeli nastąpi konflikt między wersjami (np. wandalizm będzie kontynuowany) lub jeżeli strona została wcześniej przywrócona do wersji, którą chcemy przywrócić.

Można też anulować jedną z wcześniejszych wersji strony, ale jest to dość zawodne i zadziała tylko wtedy, jeżeli między wersjami, którą chcemy anulować i do której chcemy anulować, a bieżącą wersją strony nie zaszły żadne zmiany.

[edytuj] Rewert automatyczny

Forma rewertu przysługująca jedynie adminom i zaufanym użytkownikom. Żeby zrewertować artykuł, wystarczy kliknąć link Cofnij znajdujący się w zakładce Historia edycji lub w diffie, czyli linku, który uzyskamy po kliknięciu różn. na ostatnich zmianach.

Jest możliwy do wykonania tylko wobec wszystkich edycji ostatniego autora strony. Nie można tym sposobem wycofać starszych edycji ani części edycji ostatniego autora.

W przypadku administratorów możliwe jest też rewertowanie z wkładu użytkownika, polecane szczególnie, gdy chcemy wycofać wiele stron. Wtedy wchodzimy we wkład i klikamy na Przejdź. Następnie na końcu URL-a dopisujemy &bot=1 i naciskamy enter. Klikanie kolejno Cofnij z tak spreparowanego linku spowoduje ukrycie edycji (wandalizmu i rewertu) na ostatnich zmianach. Jeśli chcemy w ten sposób wycofać tylko jedną edycję, wystarczy skopiować link do rollbacka z ostatnich zmian, dopisać &bot=1 i zatwierdzić.

[edytuj] Rewertowanie wszystkich zmian

Użytkownicy z uprawnieniami rollbacka mogą zrewertować wszystkie zmiany danego użytkownika jednym kliknięciem. Aby móc to zrobić, tworzymy sobie stronę common.js, lub dopisujemy do istniejącej następującą linijkę:

importScript('User:Expert3222/RollbackAll.js');

Można też bezpośrednio skopiować zawartość podanego pliku do swojego common.js, co ułatwi ewentualne zmiany w przyszłości.

Od teraz, gdy wejdziesz we wkład użytkownika, na górze po prawej pojawi się przycisk Roll all [liczba], który wycofa wszystkie widoczne edycje danego użytkownika (jeśli są jako ostatnie). Można więc kontrolować ilość wycofanych edycji poprzez zmianę/dodanie parametru ?limit=[liczba] w adresie strony.

W wypadku administratorów, wszystkie wycofane w ten sposób edycje będą oznaczone jako edycje wykonane przez bota, co usunie je z domyślnego widoku ostatnich zmian.

[edytuj] Automatyczny rewert dowolnej wersji

Nie umożliwia ukrycia rewertu, ale daje możliwość jego opisania. Umożliwia przywrócenie dowolnej wersji z poziomu różnicy edycji. Nietestowany na innych skórkach niż Monobook.

Aby go uruchomić, należy skopiować

importScript('User:Adiblol/monobook.js');

do swojego monobooka.js. Spowoduje to dodanie także innych funkcji, niektóre mogą być wkurzające. Jeśli chcesz zaimportować tylko rewert, musisz ręcznie skopiować zawartość strony wykazując trochę inteligencji, w przeciwnym wypadku nie będzie działać; ma to zapobiec nadużyciom i wykorzystywaniu przez niedoświadczonych, co mogłoby spowodować np. wojny na przyciski.

[edytuj] Zobacz też

Nasze strony
Przyjaciele